Friday, December 3, 2021

10 geriausių miesto legendų

10 geriausių miesto legendų


Nuo Kruvinosios Merės iki „voro įkandimo“ miesto mitai įkvėpė daugybę šiurpių knygų ir filmų – čia Jamesas Dawsonas dalijasi 10 mėgstamiausių ir tyrinėja jų šaknis bei įtaką. Vaiduoklių istorijos be vaiduoklių, miesto legendos yra šių dienų pasakos. Kaip Raudonkepuraitė ir Auksaplaukės buvo sklidinamos žodinės tradicijos, taip miestų mitai plinta iš lūpų į lūpas, kuriant šiuolaikinį folklorą, dažnai su moraliniu įgėlimu uodegoje. Pripažinkime, nakvynė neapsieina be bent vieno pasakojimo apie siaubą žvakių šviesoje. Panašiai kaip tradicinis folkloras, šiuolaikiniai mitai yra pagražinami arba keičiami juos perpasakojant. Dauguma jų vis dar pasakojama žodžiu per zefyrus ir karštą šokoladą, tačiau kai kurie įrašomi. Daugelis autorių perkūrė miesto legendas kaip įkvėpimą romanams ar filmams. Mano naujasis romanas „Pasakyk jos vardą“ yra mano garsiausios miesto legendos „Kruvinosios Marijos“ prakeiksmo versija. Tačiau aš toli gražu ne vienas. Čia pristatau 10 baisiausių miesto legendų ir nagrinėju jų šaknis bei įtaką.

1. Kruvinoji Marija

Bene garsiausias šiuolaikinis mitas, ši pasaka rodo, kad jei pažvelgsi į veidrodį ir nurodytą skaičių kartų pasakysi „Kruvinoji Marija“, kažkas atsitiks. Štai dėl ko ta legenda nesutinka. Ankstyviausiose versijose netekėjusi moteris pamatydavo savo būsimo vyro veidą stiklinėje arba kaukolėje, jei jai būtų lemta mirti prieš ištekėjusią. Tai virto kažkuo kruvinesniu – grupelėmis, kurios šaukiasi kraujuojančios dvasios arba raganos, vadinamos Marija. Kai kurios nuorodos taip pat buvo sukurtos su karaliene Marija I, nes ji patyrė kelis persileidimus savo valdymo metu. Istorija padarė didžiulę įtaką. Veidrodžiai ir atspindžiai, įprastas dalykas neįprastoje literatūroje, vaidina Clive'o Barkerio filme „Uždrausta“, kuris vėliau tapo filmu „Candyman“, o Koji Suzuki sukurtas „Ringu“ televizorių pakeičia veidrodžiu. „X Files“ ir „Supernatural“ tiesiogiai kovojo su Marijos mitu ekrane. Šiais metais pasirodo ne vienas, o du romanai, atpasakoję legendos versijas: mano paties „Pasakyk jos vardą“ ir amerikietišką versiją „Pašaukimas“.

2. Voro įkandimas

Galbūt vienas „tikimiausių“ miesto mitų, šis pasakoja apie jauną žmogų, dažnai keliaujantį į tolimą vietą, kuriam įkando voras ir (arba) skruzdėlė. Grįžęs namo, auka patiria „perėjimą“, kai iš po odos išsiveržia parazitiniai vorų jaunikliai ir (arba) skruzdėlės. FYI – tai fiziškai neįmanoma, tačiau parazitologija nesustabdė kūno siaubo žanro nuo Alien ir Wrath of Kahn iki Stepheno Kingo Dreamcatcher ir Stephenie Meyer filmų „The Host“ bruožas.

3. Kabliukas

Dar vienas būtinas laužas. Šioje pasakoje pasakojama apie jauna įsimylėjusią porą, išsiruošusią į automobilį, kai radijas praneša, kad iš vietos įstaigos pabėgo pamišėlis. Arba pora grįžta namo, kad rastų automobilio gale įtaisytą kabliuką, arba vienas iš jų pakabintas virš automobilio pirštais braižosi į stogą. Originalioje, romanetinėje Loiso Duncano filmo „Žinau, ką tu padarei praėjusią vasarą“ versijoje žudikas naudoja ginklą, o Kevino Williamsono kinematografinėje versijoje yra keršto trokštantys žvejai. Candyman taip pat turi kabliuką rankai.

4. Keistas maistas

Neseniai pasipiktinę interneto žmonės sulaukė teiginių, kad populiari greitojo maisto parduotuvė KFC savo mėsainiams augina genetiškai mutavusias viščiukus. Nors greitai paaiškėjo, kad „šoko nuotraukos“ yra padirbtos, buvo įtrauktas ne vienas mano Facebook draugas. Maisto produktai dažnai tampa miestų mitų aukomis – ar tikrai „MacDonald's“ mėsainiai gaminami iš sliekų? Ar sumaišius šokančius saldainius ir putojančią popsą sprogsite? Nepamirškite daugiamečių gandų „šunienos išsinešimui“. Maistas yra mūsų gyvenimo centre, todėl nenuostabu, kad jis yra mūsų fantastikos pagrindas. „Bado žaidynės“ pristato vaikus, norinčius žudytis visą gyvenimą, o „Soylent Green“ (pagal 1966 m. romaną „Sukurk kambarį, sukurk kambarį“) žengia dar toliau ir siūlo, kad netrukus valgysime žmones, panašiai kaip Matto Whymano filme „Laukiniai“.

5. Nulaižyta ranka

Šioje populiarioje pasakoje išsigandusi mergina (o kartais ir sena moteris) klausosi grėsmingo varvėjimo, sklindančio iš jos namų. Ją nuramina ištikimas šuo, kuris laižo jai ranką iš po lovos. Galiausiai ji tiria triukšmą ir randa paskerstą šunį ir krauju parašytą žinią – „žmonės taip pat gali laižyti rankas“. Ši istorija iš tikrųjų buvo paimta iš daug ankstesnės MR James istorijos, pavadintos „Pono Poynterio dienoraštis“, kurioje veikėjas išgyvena panašų likimą.

6. Inksto pagrobimas

Šioje pasakoje jaunuolį arba suvilioja graži moteris, arba sumoka už palydą. Kitą rytą jis atsibunda vonioje, pilnoje ledo, ir pamato, kad vienas jo inkstas buvo pašalintas parduoti juodojoje rinkoje. Moralas negali būti aiškesnis, tiesa? Organų paėmimas yra pagrindinė siaubo fantastikos dalis iš Ishiguro „Never Let Me Go“ iki puikaus Nealo Shustermano „Atpalaiduoti“.

7. Vieta, vieta, vieta

Kaip žmogus, norintis užlipti nuosavybės kopėčiomis, nežinau, kiek man būtų sunku patikrinti, ant ko buvo pastatytas mano namas, bet galbūt norėsite pasikviesti matininką, kad jį apžiūrėtų. Visi žino, kad namai, pastatyti kapinėse, turi būti prakeikti, tiesa? Nors senovinių indėnų pilkapių JAV yra nedaug, jie tikrai turi daug nešvarumų. Nuo Stepheno Kingo filmo „Švytintis ir naminių gyvūnėlių kapinės“ iki Holivudo klasikos „Poltergeisto“ ir net „Buffy the Vampire Slayer“ žinia labai aiški – ne tik pažiūrėkite į namus prieš pirkdami, bet ir po juo.

8. Grandininiai laiškai

Jūs žinote šį. Jums bus išsiųstas komunikatas, kuriame teigiama, kad jei jo neperduosite dar penkiems žmonėms, atsiras kokių nors baisių pasekmių. Atrodo, kad ši miesto legenda virusinę rinkodarą numatė maždaug prieš dvidešimt metų. Mirtino grandininio laiško koncepcija geriausiai buvo išnagrinėta Christopherio Pike'o Grandininiame laiške, tačiau prakeiktų tekstų idėja taip pat nagrinėjama Scarlet Thomas filmuose „Pono Y pabaiga“ ir „Haris Poteris ir paslapčių kambarys“.

9. Skambinama iš namo vidaus

Moralas aiškus: MOTERYS, SAUGOK SAVO VAIKAS. Šio varianto variantuose matyti, kad aukle kankinama grasinantys telefono skambučiai, kurie, pasirodo, sklinda iš namo vidaus. Jos globojami vaikai dažnai nužudomi. Šios istorijos variantų yra visur, ypač RL Stine filmuose „Point Horrors The Babysitter“ ir „A Bates“ „Motinos pagalbininkas“. Kevinas Williamsonas pagerbė seriale „Scream“, kaip ir aš Hollow Pike. Tobulėjant mobiliųjų telefonų technologijoms, tikimasi, kad tai peraugs į „Snapchat“ pagrįstą siaubo filmą arba žudikus, naudojančius „Tinder“ savo aukoms susekti.

10. Lieknas vyras

Išties modernus šiuolaikinis mitas, Slender Man pradėjo veikti internete, konkuruodamas Photoshop nuotraukose, kad būtų įtrauktas antgamtinis elementas. Naudotojas „Victor Surge“ pridėjo kostiumuotą, beveidį, nenatūraliai aukštą figūrą į dvi nespalvotas nuotraukas, kurios buvo nukopijuotos ir išplatintos internete. Nuo tada milijonai autorių, daugiausia internete, pasidalino istorija ir ją išplatino tokiose svetainėse kaip Creepypasta. Slender Man's MO yra pagrobti žmones, dažnai vaikus, kurie, atrodo, noriai eina su figūra, kad daugiau niekada nesimatytų, todėl jis yra siaubingas Pied Piper versija.

No comments:

Post a Comment