Friday, December 3, 2021

Τοπ 10 αστικοί θρύλοι

Τοπ 10 αστικοί θρύλοι


Από την Bloody Mary μέχρι το «δάγκωμα της αράχνης», οι αστικοί μύθοι έχουν εμπνεύσει αμέτρητα ανατριχιαστικά βιβλία και ταινίες – εδώ ο James Dawson μοιράζεται τα 10 αγαπημένα του και εξερευνά τις ρίζες και την επιρροή τους. Οι ιστορίες φαντασμάτων χωρίς φαντάσματα, οι αστικοί θρύλοι είναι σύγχρονα παραμύθια. Ακριβώς όπως η Κοκκινοσκουφίτσα και η Χρυσοκουφίτσα διαδόθηκαν από την προφορική παράδοση, οι αστικοί μύθοι διαδίδονται από στόμα σε στόμα, δημιουργώντας σύγχρονη λαογραφία, συχνά με ένα ηθικό τσίμπημα στην ουρά. Ας το παραδεχτούμε, ένας ύπνος δεν είναι πλήρης χωρίς τουλάχιστον μια ιστορία τρόμου υπό το φως των κεριών. Όπως η παραδοσιακή λαογραφία, οι σύγχρονοι μύθοι εξωραΐζονται ή αλλοιώνονται καθώς επαναλαμβάνονται. Τα περισσότερα λέγονται ακόμα προφορικά για marshmallows και ζεστή σοκολάτα, αλλά μερικά καταγράφονται. Πολλοί συγγραφείς έχουν ανανεώσει αστικούς θρύλους ως έμπνευση για μυθιστορήματα ή ταινίες. Το νέο μου μυθιστόρημα, Say Her Name, είναι η εκδοχή μου για τον πιο διάσημο αστικό μύθο όλων, την κατάρα "Bloody Mary". Ωστόσο, δεν είμαι μόνος. Εδώ παρουσιάζω 10 από τους πιο τρομακτικούς αστικούς θρύλους και εξετάζω τις ρίζες και την επιρροή τους.

1. Bloody Mary

Ίσως ο πιο διάσημος σύγχρονος μύθος, αυτή η ιστορία υποδηλώνει ότι αν κοιτάξετε στον καθρέφτη και πείτε "Bloody Mary" πολλές φορές, κάτι θα συμβεί. Σε αυτό διαφωνεί ο θρύλος. Στις παλαιότερες εκδοχές, μια ανύπαντρη γυναίκα θα έβλεπε το πρόσωπο του μελλοντικού συζύγου της στο γυαλί ή στο κρανίο, αν ήταν προορισμένη να πεθάνει πριν παντρευτεί. Αυτό εξελίχθηκε σε κάτι πιο φρικτό – ομάδες που επικαλούνται ένα αιμορραγικό πνεύμα ή μια μάγισσα που ονομάζεται Mary. Κάποιοι σύνδεσμοι έχουν επίσης γίνει με τη Βασίλισσα Μαρία Α', καθώς υπέστη πολλαπλές αποβολές κατά τη διάρκεια της βασιλείας της. Η ιστορία είχε τεράστια επιρροή. Καθρέφτες και αντανακλάσεις, ένα κανονικό στοιχείο στην παράξενη λογοτεχνία παίζουν ρόλο στην ταινία The Forbidden του Clive Barker, η οποία έγινε η ταινία Candyman, ενώ ο Ringu, του Koji Suzuki, αντικαθιστά έναν καθρέφτη για μια τηλεόραση. Οι X Files και Supernatural αντιμετώπισαν απευθείας τον μύθο της Μαρίας στην οθόνη. Φέτος δεν υπάρχουν ένα αλλά δύο μυθιστορήματα που επαναλαμβάνουν εκδοχές του θρύλου: το δικό μου Say Her Name και μια αμερικανική εκδοχή, The Summoning.

2. Το δάγκωμα της αράχνης

Πιθανώς ένας από τους πιο «πιστευτούς» αστικούς μύθους, αυτός αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού ατόμου, συχνά ταξιδιώτη σε μια μακρινή τοποθεσία, που τον δάγκωσε μια αράχνη ή/και ένα μυρμήγκι. Επιστρέφοντας στο σπίτι, το θύμα βιώνει μια «εκκόλαψη» κατά την οποία παρασιτικά μωρά αράχνες και/ή μυρμήγκια ξεσπούν κάτω από το δέρμα τους. FYI – αυτό δεν είναι φυσικά εφικτό, αλλά δεν έχει σταματήσει η παρασιτολογία να είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του είδους σωματικού τρόμου από το Alien and Wrath of Kahn μέχρι το Dreamcatcher του Stephen King και το The Host της Stephenie Meyer.

3. Ο αγκίστρια

Μια άλλη φωτιά πρέπει, αυτή η ιστορία παρουσιάζει ένα ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι που βγαίνει για μια βόλτα όταν το ραδιόφωνο τους ενημερώνει ότι ένας τρελός με αγκίστρια έχει δραπετεύσει από ένα τοπικό ίδρυμα. Είτε το ζευγάρι πηγαίνει σπίτι για να βρει ένα γάντζο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου ή ένα από αυτά καταλήγει να κρέμεται πάνω από το αυτοκίνητο με τα δάχτυλά του να ξύνουν στην οροφή. Στην πρωτότυπη, μυθιστορηματική έκδοση του I Know What You Did Last Summer της Λόις Ντάνκαν, ο δολοφόνος χρησιμοποιεί ένα όπλο, αλλά η κινηματογραφική εκδοχή του Κέβιν Γουίλιαμσον παρουσιάζει έναν ψαρά με αγκίστρια που στρέφεται στην κόλαση για εκδίκηση. Το Candyman έχει επίσης ένα γάντζο για ένα χέρι.

4. Φρικτό φαγητό

Πρόσφατα, εξοργισμένοι άνθρωποι του Διαδικτύου παρασύρθηκαν από τους ισχυρισμούς ότι το δημοφιλές κατάστημα γρήγορου φαγητού KFC εκτρέφει γενετικά μεταλλαγμένα κοτόπουλα για τα χάμπουργκερ τους. Ενώ οι «φωτογραφίες σοκ» αποκαλύφθηκαν γρήγορα ότι ήταν ψεύτικες, περισσότεροι από ένας φίλος μου στο Facebook καταγράφηκαν. Τα τρόφιμα πέφτουν συχνά θύματα αστικών μύθων – είναι πραγματικά τα μπιφτέκια MacDonald's φτιαγμένα από γαιοσκώληκες; Η ανάμειξη των popping candy και της fuzzy pop θα σας κάνει να εκραγείτε; Μην ξεχνάτε την πολυετή φήμη "dog meat takeaway". Το φαγητό βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής μας, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βρίσκεται στην καρδιά της μυθοπλασίας μας. Το Hunger Games παρουσιάζει παιδιά που είναι πρόθυμα να σκοτώσουν για μια ζωή φαγητό, ενώ το Soylent Green (βασισμένο στο μυθιστόρημα του 1966 Make Room, Make Room) προχωρά ένα ακόμη βήμα και προτείνει ότι σύντομα θα τρώμε ανθρώπους, όπως στο The Savages του Matt Whyman.

5. Το γλείψιμο χέρι

Σε αυτό το δημοφιλές παραμύθι, ένα φοβισμένο κορίτσι (ή μερικές φορές μια ηλικιωμένη γυναίκα) ακούει ένα δυσοίωνο στάζει από το σπίτι της. Την καθησυχάζει η παρουσία του πιστού σκύλου της που της γλύφει το χέρι κάτω από το κρεβάτι. Τελικά, ερευνά τον θόρυβο μόνο για να βρει τον σκύλο της σφαγμένο και ένα μήνυμα γραμμένο με αίμα - «οι άνθρωποι μπορούν επίσης να γλείφουν τα χέρια». Αυτή η ιστορία ελήφθη στην πραγματικότητα από μια πολύ προηγούμενη ιστορία του MR James που ονομάζεται «The Diary of Mr Poynter», όπου ένας χαρακτήρας βιώνει παρόμοια μοίρα.

6. Η ληστεία των νεφρών

Σε αυτό το παραμύθι, ένας νεαρός άνδρας είτε παρασύρεται από μια όμορφη γυναίκα είτε πληρώνει για μια συνοδεία. Το επόμενο πρωί, ξυπνά σε μια μπανιέρα γεμάτη πάγο για να διαπιστώσει ότι ένα από τα νεφρά του έχει αφαιρεθεί για πώληση στη μαύρη αγορά. Η ηθική δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη, αλήθεια, έτσι; Η συγκομιδή οργάνων είναι βασικό στοιχείο της μυθοπλασίας τρόμου από το Never Let Me Go του Ishiguro στο εξαιρετικό Unwind του Neal Shusterman.

7. Τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία

Ως κάποιος πρόθυμος να ανέβει στη σκάλα του ακινήτου, δεν ξέρω πόσο θα με ενόχλησε να ελέγξω σε τι χτίστηκε το σπίτι μου, αλλά μπορεί να θέλετε να πάρετε έναν τοπογράφο για να ρίξει μια ματιά. Όλοι γνωρίζουν ότι τα σπίτια που είναι χτισμένα σε ταφικά σημεία είναι καταραμένα, σωστά; Παρόλο που οι αρχαίοι ινδικοί τύμβοι ταφής είναι λίγοι και μακρινοί στις Η.Π.Α., σίγουρα τυγχάνουν μεγάλης λάμψης. Από το The Shining and Pet Cemetery του Stephen King μέχρι το κλασικό Poltergeist του Χόλιγουντ και ακόμη και τον Buffy the Vampire Slayer, το μήνυμα είναι πολύ σαφές – μην κοιτάτε απλώς ένα σπίτι πριν το αγοράσετε, κοιτάξτε κάτω από αυτό.

8. Γράμματα αλυσίδας

Αυτό το ξέρεις. Σου στέλνουν ένα ανακοινωθέν που υποδηλώνει ότι αν δεν το μεταδώσεις σε άλλα πέντε άτομα, θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες. Αυτός ο αστικός μύθος φαίνεται να έχει προβλέψει το viral marketing για είκοσι περίπου χρόνια. Η έννοια του θανατηφόρου αλυσιδωτού γράμματος εξερευνήθηκε καλύτερα στο Chain Letter του Christopher Pike, αλλά η ιδέα των καταραμένων κειμένων εξερευνήθηκε επίσης στο The End of Mr Y της Scarlet Thomas και επίσης στο Harry Potter and the Chamber of Secrets.

9. Η κλήση έρχεται από το εσωτερικό του σπιτιού

Το ηθικό δίδαγμα είναι ξεκάθαρο: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ. Παραλλαγές αυτού του είδους βλέπουν μια μπέιμπι σίτερ να βασανίζεται από απειλητικά τηλεφωνήματα που αποδεικνύεται ότι προέρχονται από ένα εσωτερικό του σπιτιού. Τα παιδιά που τη φροντίζει συχνά δολοφονούνται. Παραλλαγές αυτής της ιστορίας υπάρχουν παντού, κυρίως στο Point Horrors The Babysitter του RL Stine και Mother's Helper του A Bates. Ο Kevin Williamson απέτισε φόρο τιμής στη σειρά Scream όπως έκανα εγώ στο Hollow Pike. Με την πρόοδο στην τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων, αναμένετε ότι αυτό θα εξελιχθεί σε τρόμο που βασίζεται στο Snapchat ή δολοφόνοι που χρησιμοποιούν το Tinder για να εντοπίσουν τα θύματά τους.

10. The Slender Man

Ένας πραγματικά σύγχρονος σύγχρονος μύθος, το Slender Man ξεκίνησε διαδικτυακά ως μέρος ενός διαγωνισμού για φωτογραφίες Photoshop για να συμπεριλάβει ένα υπερφυσικό στοιχείο. Ο χρήστης «Victor Surge» πρόσθεσε μια ταιριαστή, απρόσωπη, αφύσικα ψηλή φιγούρα σε δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες που αντιγράφηκαν και διανεμήθηκαν virally στο διαδίκτυο. Από τότε, εκατομμύρια συγγραφείς, κυρίως στο διαδίκτυο, έχουν μοιραστεί και διαδώσει την ιστορία σε ιστότοπους όπως το Creepypasta. Το MO του Slender Man είναι να απαγάγει ανθρώπους, συχνά παιδιά που φαίνονται να πηγαίνουν πρόθυμα με τη φιγούρα που δεν θα ξαναφανεί ποτέ, καθιστώντας τον μια τρομακτική εκδοχή του Pied Piper.

No comments:

Post a Comment